ELS ORÍGENS

EL PROJECTE "HABITAR GRANOLLERS": L'ORIGEN

Durant la temporada 2012-2013 des del Teatre Auditori de Granollers es va iniciar un projecte coordinat pel Teatro de los Sentidos: Habitar Granollers. Es tractava d'un experiència  que escenificava l'essència de la ciutat de Granollers mitjançant un recorregut pel propi espai del teatre: les olors de Granollers, els sons, els records de les persones que hi han habitat i hi habiten... entrellaçant així el passat, el present i el futur de la ciutat.

La companyia de Teatro de los Sentidos va estar treballant des de gener fins a abril amb artistes no professionals la majoria de la ciutat i alguns de fora. Va ser un èxit, tant per als viatgers que es van apuntar a viure l'experiència com per als habitants que la van fer possible.


UN PICNIC AL PARC DEL CONGOST: LA IDEA

Després de l'experiència d'Habitar Granollers, moltes de les persones participants ens vam sentir motivades per proposar un projecte de continuïtat. Habitar Granollers va suposar que gent de molts àmbits diferents de la ciutat ens trobéssim per treballar en un projecte comú.A més, va permetre incloure gent que no era de Granollers i que estava interessada en el llenguatge del Teatro de los Sentidos, de manera que el projecte va obrir la ciutat a gent de fora. Vam aprendre molt tant de l'equip de creació i direcció artística del Teatro de los Sentidos com dels propis membres participants al taller.

Asseguts al voltant d'un bon dinar sota l'ombra d'uns pins al Parc del Congost vam decidir que volíem treballar de nou plegats en un nou projecte, ubicat en un espai emblemàtic per a la ciutat de Granollers i que recull una gran memòria històrica i moltes vivències personals: l'antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert. Es tractava d'un projecte que humanitzava la ciutat, no només pensat per a les persones que ja havíem participat a Habitar Granollers, sinó també pensat per a tota la ciutat.

Des d'un bon principi vam creure en un projecte en que es treballessin les emocions, el record, el viure la vida i experimentar-la amb els cinc sentits, no quedar-se tan sols amb l'exterior sinó fer una introspecció en la història no només de Granollers i de la fàbrica, sinó també de les persones que desenvolupen l'espectacle i de les que el viuen.


ENS COMENCEM A MOURE: ORGANITZACIÓ I RELACIÓ AMB L'AJUNTAMENT

Tenint en compte que el projecte del qual sorgíem havia estat liderat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Granollers vam creure convenient posar-nos en contacte amb ells per parlar de la idea i de com ens podrien ajudar. Coneixíem el gran interès per part del consistori en difondre i promocionar les activitats i el propi espai de Roca Umbert, per això la nostra proposta encaixava molt bé la filosofia de l'espai de l'antiga fàbrica.

La resposta va ser positiva i cinc mesos després del primer pícnic ens posàvem mans a l'obra per organitzar tot el projecte. Comptàvem amb els diferents espais de Roca Umbert per assajar i preparar l'experiència.

Al principi el grup el formàvem unes 15 persones "artistes no professionals" de Granollers i de Barcelona i l'Eva Pérez i en Nelson Jara, que com a experts en el llenguatge del Teatro de los Sentidos no només han estat els responsables de la direcció artística de l'experiència sinó també han desenvolupat tallers de formació per aprofundir més i millor en la teoria i praxis del llenguatge dels sentits.

 
LA IDEA PREN COS: EL PROJECTE

Continuant la proposta d'investigació creativa iniciada amb el projecte Habitar Granollers, amb aquesta nova proposta es va voler aprofundir en l'àmbit de l'ofici que va mantenir viva la ciutat durant molt temps, el Tèxtil. Així doncs, gran part de la investigació ha girat entorn la memòria de la fàbrica tèxtil Roca Umbert i les histories, memòries i vivències que allí tingueren lloc. L'espai protagonista és la "Tèrmica", encara que no serà l'únic espai. El projecte inclou altres espais de la mateixa fàbrica amb l'objectiu de recuperar la memòria i la historia dels espais que van tenir un paper important en el seu ús i funcionament.

El projecte fa ús del llenguatge sensorial com a eina d'investigació i aprofundiment en la memòria històrica. El treball sobre els espais des del llenguatge sensorial ens permet d'apropar-nos a la nostra memòria des del cos, des de la sensació, i des de la vivència. Això ens permet poder recuperar la memòria històrica de la Tèrmica no només com un espai de producció de teles sinó també, i sobretot, de relació entre les persones, un espai de Vida.

Aquest enfoc ens permet abordar diverses temàtiques: socials, econòmiques, culturals, històriques, etc. Amb això el que pretenem es donar una idea el màxim de precisa del que suposava treballar a la fàbrica perquè aquest nou projecte pretén una reflexió al voltant del món dels oficis. L'ofici com a eix del propi aprenentatge i d'evolució de la pròpia historia i de la dels que t'envolten, l'ofici com a eix personal i social.

Així doncs, aquest projecte pretén una reflexió sobre una manera de viure la vida al voltant d'un ofici i l'entramat vital que aquesta manera procurava, al mateix temps que un testimoni sobre la nostra pròpia historia, com a col·lectiu i com a individu.

Aquesta proposta, doncs, partint d'un treball de recerca i creació sensorial, busca ser un projecte més global, multi-disciplinar i obert a la ciutat, per tal de deixar una porta oberta a una possible línia d'investigació.